torsdag 20 november 2014

Våga tala psykisk ohälsa - Öt

Jag fick faktiskt ÖT, eller Österbottens tidnings som den kanske heter påriktigt av mamma här om dagen och jag tänkte att jag kan surfa runt och se vad de har där.. Tittade runt och se vad som händer i Österbotten. Och se vad jag hittade? En text som handlar om psykisk ohälsa! Tänkte dela med mig av ett par citat i alla fall.. Den passar ändå dagens tema!

”Våga tala om psykisk ohälsa”

"Päivi Storgård har lidit av psykisk ohälsa i hela sitt vuxna liv. Men det dröjde innan hon vågade gå ut och tala om den. Innan hade hon bland annat sagt upp sig från flera jobb. Bara för att slippa att berätta om orsaken till varför hon hade varit sjukskriven."
–  Jag skämdes och var rädd för att det fanns de som ville använda sjukdomen som ett vapen mot mig, inte minst politiskt. (aktiv politiker)
Men de farhågorna kom på skam, nästan åtminstone. Den övervägande responsen var positiv och hennes öppenhet hjälpte många andra i samma situation.
– Över 400 personer har kontaktat mig bara i år. Som mest kunde det vara 20 per dag. Det är människor som ropar på hjälp.
Därför har hon tagit som sin uppgift att resa runt och ”predika” om psykisk ohälsa och hur man ska bemöta människor med psykisk sjukdom. Om en person drabbas av en hjärtinfarkt ringer vi ambulansen. Men om personen står vid busshållplatsen och vrålar eller beter sig konstigt reagerar många med att peka finger, fnittra eller dra sig undan, i stället för att skaffa hjälp på samma sätt.
– Det saknas kunskap om psykisk sjukdom inom primärvården. En psykiskt sjuk behandlas enbart som psykiskt sjuk även om personen också kan ha en somatisk sjukdom. På motsvarande sätt kan en cancersjuk bli utan psykiskt stöd.
Därför har hon besökt högskolor och universitet och informerat blivande läkare och sjukskötare om vikten av att se människan som en helhet.
Hon har själv erfarenhet av en läkare som ställde den enkla frågan ”hur mår du” och tog sig tid att lyssna.
Genom att berätta om sin sjukdom vill Storgård också få bort det skamliga med att vara psykiskt sjuk. Man är ingen dålig människa även om man är psykiskt sjuk. Människovärdet beror inte på hur mycket du presterar.
– Psykisk sjukdom är inte märkvärdigare än diabetes, säger hon.
Det handlar om balans i bägge fallen. Antingen är det blodsockret ?eller psyket som ska balanseras.
Det finns medicin, och hon älskar sina mediciner, på samma sätt som den som brutit benet får en krycka. Men hon vet också hur svårt det är att få vård om det är psyket som hamnat i obalans.
För psykisk sjukdom syns inte alltid på utsidan.
– Inser man själv att man behöver hjälp anser läkaren eller hälsovårdaren ofta att man klarar sig. Är man i akut behov av hjälp inser man ofta det inte mera själv. Just därför är det så viktigt att de som arbetar inom primärvärden får mera information om psykisk ohälsa för att förstå och kunna reagera.
Det finns dåliga och bra sätt att bemöta en person med psykisk sjukdom.
–  Anhöriga och vänner ska inte börja vårda själv eller be personen ta sig i kragen och skaffa en hobby.
Texten skrevs av : Maria Backman, läs hela artikeln här: ÖT!


Jag tycker själv att texten är klockren, man får en bild i huvudet hur det egentligen är att vara sjuk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar